Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ



ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
        



            H Λευκάδα χαρακτηρίζεται από ένα δίκτυο οικοτόπων ( ο ακριβής όρος είναι ενδιαίτημα)όπως επίσης υγροτοπικών συστημάτων  και  Τοπίων Φυσικού Κάλλους . Ωστόσο, το φυσικό περιβάλλον του νησιού υποβαθμίζεται ραγδαία από αυξανόμενες πιέσεις, όπως οι ορύξεις, η διάνοιξη ορεινών ή παράκτιων δρόμων, η επέκταση της δόμησης,   η βόσκηση, η παράνομη θήρα  η ανεξέλεγκτη αναψυχή ή τουριστική δραστηριότητα , η ρύπανση και τα απορρίμματα...
Αυτή  την στιγμή  κατέγραμένες και αναγνωρισμένες στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) είναι χαρακτηριστικές αζωνικές-υγροτοπικές περιοχές του νησιού- λθ.. Στενού Λευκάδας ή Γύρας- ελ. κάμπου Καρυάς –λθ. αλυκής Αλέξανδρου-λθ. Βλυχού-και ενός χερσαίου  οικότοπου της ΒΑ περιοχής των Χορτάτων. Παράλληλα από το 1990 μέχρι σήμερα έχει έρευνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αντικείμενο τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στοιχείων για την Ελληνική Φύση, η οποία έχει ονομαστεί ΦΙΛΟΤΗΣ. Στην μελέτη αυτή η οποία αφορά το σύνολο της Ελληνικής γεω-επικράτειας έχει αναγνωριστεί, καταγραφεί και χαρτογραφηθεί  στο νησί ένας ικανός αριθμός φυσικών τύπων –υγροτόπων ,βιότοπων, τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους-συμπεριλαμβανόμενων και των τύπων που ανήκουν στο  δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) αλλά και στο(CORINE biotopes)  Ευρωπαϊκό Σύστημα ταξινόμησης βιοτόπων.(χάρτης 1)
            Ή  προστασία όλων των φυσικών τύπων σε κάθε επίπεδο, για την οποία τόσα πολλά λέγονται και τόσα λίγα γίνονται, δεν επιβάλλεται για λόγους καθαρά ρομαντικούς, αλλά από την ανάγκη ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, συνεπώς για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου
 
Το δίκτυο ΦΥΣΗ 2000
           
Η εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, η οποία αναφέρεται ως οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας' και η δημιουργία του ευρωπαϊκού δικτύου "ΦΥΣΗ (NATURA) 2000",  συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Οδηγίας είναι ότι προβλέπει την προστασία ειδών και φυσικών τύπων οικοτόπων (habitats) μέσω ενός δικτύου προστατευμένων περιοχών (sites). Μ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας που είναι και ο βασικός σκοπός της Οδηγίας και του δικτύου "ΦΥΣΗ 2000"
Η εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ στην Ελλάδα άρχισε με την εκτέλεση του έργου "Καταγραφή, Αναγνώριση, Εκτίμηση και Χαρτογράφηση των τύπων Οικοτόπων και των ειδών Χλωρίδας και Πανίδας στην Ελλάδα (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ)" το οποίο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές της Κοινότητας (Επιτροπή HABITAT 3-4/6/94 και Επιτροπή LIFE 5-6/10/94) και εκτελέστηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης έφτασε τα 1.301.333 ECU. Συστατικά μέρη του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 αποτελούν οι:
 Ειδικές ζώνες Διατήρησης (Special Areas of Conservation-SAC)
Ζώνες Ειδικής Προστασίας(Special Protection Areas-SPA)

Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού κάλλους

Το Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) είναι ένας τόπος που διακρίνεται για την αισθητική του αξία και παραμένει σε αξιόλογο βαθμό φυσικός, αν και συχνά είναι δομημένος Περιλαμβάνουν φυσικές ή ελκυστικές υπαίθριες περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος θαλασσίων ή λιμναίων ακτών μέσα σε δάση μοναδικούς  ανθρώπινους οικισμούς  αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους  και έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν για μία ποικιλία υπαίθριων αναψυχικών δραστηριοτήτων . Τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των ΤΙΦΚ συνδέονται με φυσικά και οικολογικά χαρακτηριστικά, όπως το ανάγλυφο, η βλάστηση και η χλωρίδα, η παρουσία πανίδας, τα νερά, οι μετεωρολογικές συνθήκες, η πανοραμική θέα και με ανθρωπογενή χαρακτηριστικά, όπως η ύπαρξη μνημείων, η ιστορική αναφορά, ο παραδοσιακός χαρακτήρας, οι χρήσεις γης.

Τό  κείμενο της δημοσίευσης με αναλυτικούς χάρτες συνεχίζεται  ΕΔΩ

        Αναδημοσίευση από τό περιοδικό "Λευκαδοτρόπιο" εδώ και έξη χρόνια περίπου.Από τότε η νομοθεσία και τα δεδομένα εχουν αλλάξει.














Δεν υπάρχουν σχόλια: