Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Μνημειακό σύνολο του αγροτικού χώρου Εγκλουβής



    Στην περιοχή Χορτάτων, στην Λευκάδα, ονομασία περιοχής NATOURA, όπου αναπτύσσονται σημαντικά είδη χλωρίδας, στην ανατολική πλευρά του κεντρικού ορεινού τμήματος της Λευκάδας, στην θέση Βουνί Εγκλουβής σε μία έκταση 10 ha, βρίσκεται το μνημειακό σύνολο του αγροτικού χώρου Εγκλουβής Ο οικισμός των βόλτων με τα αλώνια. Ο οικισμός χρησιμοποιούνταν από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, κατά την εποχική μετοικεσία, των κατοίκων της Εγκλουβής, καθώς στο οροπέδιο αυτό υπήρχαν τα κτήματα τους, με αμπέλια, δημητριακά και όσπρια. Οι άνθρωποι έμεναν εκεί, ασχολούμενοι με τις γεωργικές εργασίες και τα κοπάδια.
Το μνημειακό σύνολο αναπτύσσεται σε μέγιστο υψόμετρο τα 941 μ. και ελάχιστο τα 885 μ. και μέσο υψόμετρο 902 μ.
Το σύμπλεγμα βόλτων και αλωνιών αναπτύσσονται σε δύο πρανή που συγκλίνουν με ήπιες κλίσεις, μεταξύ δύο λόφων, από βορρά προς νότο.
Απαριθμούνται περίπου περί τους 75 βόλτους και περίπου 100 αλώνια. Ο Πανταζής Κοντομίχης υπολογίζει πάνω από 150 «βόλτα».
Οι βόλτοι ή τα βόλτα ήταν θολωτές πέτρινες κατασκευές σε σχήμα φούρνου (εσωτερικά), στον τύπο του ασβεστοκάμινου. Έχουμε τρεις τύπους βόλτων: Τα μονοθάλαμα (απλά,τα διπλά ή δίδυμα και τα τρίδυμα (τριπλά, τρισχιδή). (Πανταζής Κοντομίχης)
Σε ένα δείγμα 81 αλωνιών που ήταν δυνατό να αποτυπωθούν από δορυφορική εικόνα του Google Earth, το εμβαδόν των περισσοτέρων, βρίσκεται στο μέσο όρο των 141,35 τ.μ. Ο υψηλότερος μέσος όρος επιφάνειας και η μεγαλύτερη συγκέντρωση του δείγματος βρίσκεται στον αυχένα των πρανών και προς το νότιο πρανές, εκεί που το ανάγλυφο δεν παρουσιάζει εξάρσεις, διευκολύνοντας την κατασκευή, περιορίζοντας τις δυνάμεις τριβών που δημιουργούνται όταν ο άνεμος έρχεται σε επαφή με το έδαφος, ενώ είναι ανοιχτό στον ορίζοντα και στην διευθύνσεις από τις οποίες πνέει ο άνεμος.ούτως ώστε να ευνοείται το λίχνισμα κατά την περίοδο του αλωνίσματος.
Υπήρχαν επίσης -και υπάρχουν και σήμερα- δεκάδες πηγάδια.
Για το μνημειακό σύνολο δεν υπάρχουν πολλές γραπτές αναφορές,και όσες υπάρχουν, αναφέρονται κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παλαιό οικισμού, και αφορούν κυρίως τους βόλτους.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας, θα πρέπει να υπήρχαν εκεί οι πρώτες καλύβες, ωστόσο τα διακριτά του γνωρίσματα, ο χώρος θα πρέπει να τα πήρε την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Τραχύς, αρχαϊκός, όμοιος με πρώτο οικισμό ξακρίζει στο οροπέδιο ανοιχτός στους ανέμους, αφού σε όλο το τμήμα της έκτασης το ανάγλυφο δεν παρουσιάζει απότομες εξάρσεις ή βυθίσεις ή αλλαγές στην κλίση, έχοντας προς τα ανατολικά απεριόριστη θέα στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου,το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τις κλίνουσες προς τον Μύτικα, πλαγιές των Ακαρνανικών.