Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015


Χάρτες & Ιστορία
Πορθμός Δρέπανου
&
Κάστρο της Αγίας Μάυρας

μία φορά και ενα καιρό...


Ο μεγαλύτερος χαρτογράφος προς τα τέλη της Αναγέννησης θεωρείται ο Βενετός Vincenzo Coronelli (1650-1718) γνωστός για τις υδρόγειους και ουράνιες σφαίρες που κατασκεύασε στο Παρίσι γα τον Λουδοβίκο XIV. Υπήρξε κοσμογράφος της Δημοκρατίας της Βενετίας. Στό χρονικό του " Description géographique et historique de la Morée, reconquise par les Vénitiens, du royaume de Négrepont et d'autres lieux circonvoisins, Παρίσι, Nicolas Langlois, 1687." περιλαμβάνονται χάρτης της νήσου και απόψεις και κατόψεις του Κάστρου και του σημαντικού πορθμού του Δρέπανου



Πορθμός Δρέπανου
Η πόλη και τό κάστρο

Τo σχέδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1686. Παρουσιάζεται η περιοχή γύρω από το φρούριο. Από την πλευρά της Γύρας απεικονίζεται τμήμα του άλλοτε οικισμού (Borgo) και ο τούρκικος λιμενοβραχίονας (Μοlo). Στον χώρο της Άλλης Μεριάς διακρίνεται το αμυντικό σύστημα, το κατεστραμμένο προάστιο (Borgo distrutto) και μια χαμηλή τοποθεσία με νερό (stitto basso con acqua) δηλ. η ως σήμερα μικρή αλμυρή λίμνη. 

"Η πόλη και το φρούριο της Αγίας Μαύρας βρέχεται ολόγυρα από τα νερά του Ιονίου, που βρίσκεται ανάμεσα στο νησί της Λευκάδας και της ηπειρωτικής γής..Ενώνεται μέσω δύο κοινών νησίδων από ίσο αριθμό γεφυριών, έχοντας επικοινωνία με αυτά, από την γέφυρα του πολυτελούς μεγάλου πέτρινου υδραγωγείου μακρύ ένα μίλι περίπου, που υποστηρίζεται από 360 καμάρες. Εκεί, που πρός τα ανατολικά μια γλώσσα αμμου προετοιμάζει εναν ασφαλή κόλπο σχηματιζοντας το λιμάνι Δέματα, υψώνει τους τοίχους του σε ακανόνιστο επτάγωνο σχήμα, φέροντας ανα τακτά διαστήματα σε γωνίες πάνω από πέντε πύργους, το Φράγκικο." (V.M.Coronelli)
  
Το κάστρο της Αγίας Μάυρας

Στό ιδιο χρονικό απεικονίζεται η κατάσταση του φρουρίου αμέσως μετά την κατάληψη του από τους Βενετούς . Γνωρίζουμε οτι υπάρχει και αλλο σχέδιο με τις επισκευές που έκαναν οι Ενετοί.Τά σχέδια αυτά αποτελούν πρότυπα για ολες τις μεταγενέστερες απεικονίσεις.

"Ηταν το 1502 όταν ο νάυαρχος Πέζαρο, έχοντας υπό την διοικησή του τα Βενετικά όπλα, αποφάσισε να κατακτήσει την Αγία Μάυρα, όρμησε σαν τό κύμα, και ευθύς η ημισέληνος έπεσε στό χώμα και υψώθηκε τό λάβαρο με τό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Ετσι δόθηκε τέλος και αποκαταστάθηκε η ειρήνη σε αυτόν τό τόπο των αχρείων. Από τότε κατοικείται απο άγρια άτομα που επιζητούν τήν καταστροφή, προκαλώντας τό μίσος των Χριστιανών. Ο γενικός νάυαρχος Μοροζίνι δίκαια, καθρεφτίζοντας τό θρησκευτικό συναίσθημα, επέφερε τήν καταστροφή τους, και ξανά εφερε τήν ειρήνη, υποχρεωνοντάς τους να παραδοθούν και να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τόσα όσα θά μπορούσε να βαστάξει η πλάτη τους. Και ετσι ήρθαν οι Βενέτσιάνοι και αξιοποίησαν τον τόπο, έχτισαν εκκλησία, επισκέυασαν τις ζημιές, και αύξησαν σημαντικά τις οχυρώσεις."(V.M.Coronelli)

 
Ο υπομνηματισμός τών σημείων του κάστρου ακολουθεί τήν σημειογραφία και τήν περιγραφή  του V.Coronelli. Γιά τό πορθμό Δρέπανο εγινε ξεχωριστός υπομνηματισμός.  Η απόδοση του κειμένων του V.M.Coronelli ειναι ελέυθερη  Κάντε κλίκ στα σημεία για να φανεί ο υπομνηματισμός



 

 

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015


Αρχαιολογικός Χώρος Λευκάδας.

 Καθορισμός Ζωνών Προστασίας 

Archaeological Site of Lefkada.Establishment of Protection Zones

Χάρτης τών ζωνών προσατσίας

 

    Η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1993 και συγκεντρώνει τις κηρύξεις που προστατεύουν τα ακίνητα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους της Ελλάδας, από το 1921 μέχρι και σήμερα. (http://listedmonuments.culture.gr/info.php).Τά μνημεία αυτά περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους,ναούς, βιομηχανικά κτίρια,κατοικίες κλπ "για τα οποία υπήρξε ανάγκη κήρυξης, ώστε είτε να χαρακτηρισθούν ως προστατευόμενα (νεώτερα μνημεία) είτε να οριοθετηθούν ζώνες προστασίας (προϊστορικά, κλασικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά) είτε να λυθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση για την υπαγωγή τους στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου (κυρίως στην περίπτωση των μεταβυζαντινών μνημείων)." Εφ όσον κάποιο μνημείο κυρωθεί ως προστατευόμενο δημοσιεύεται σχετική υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ.

Κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής Tσεχλιμπούς-Σπασμένης Bρύσης-Λυγιάς Kατούνας στη Λευκάδα 

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/43029/1917/24-8-1993 - ΦΕΚ 679/Β/2-9-1993

" Συμπληρώνουμε την Y.A. 12524/9-12-64 (Φ.E.K. 38/B/19-1-65) και κηρύσσουμε ως αρχαιολογικό χώρο την περιοχή Tσεχλιμπούς-Σπασμένης Bρύσης-Λυγιάς Kατούνας στη Λευκάδα.O παραπάνω κηρυσσόμενος αρχαιολογικός χώρος, εκτός από τα ερείπια του τειχισμένου οικισμού της αρχαίας Λευκάδας, χρονολογούμενα από τα αρχαϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, που περιλαμβάνονταν στην προγενέστερη κήρυξη, περιλαμβάνει επιπλέον τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, το Bόρειο με ταφικούς περιβόλους και
ταφικά σύνολα αρχαϊκών έως και ελληνιστικών χρόνων καθώς και εντοπισμένα στηνπαραπάνω περιοχήμεμονωμένα μνημεία ή διάσπαρτα οικοδομικά λείψανα (τάφοι, αγροικίες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.) Tαπαραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προστατευόμενου μνημειακού συνόλου της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της ".(Στόν χάρτη ορίζεται σαν Αρχαιολογικός Χώρος Λευκάδας)

Καθορισμός Ζωνών Προστασίας Α και Β προστασίας και χρήσεων γης στη Ζώνη Α του Αρχαιολογικού Χώρου της αρχαίας Λευκάδας.

(Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ12/18150/1022/10-8-1995 - ΦΕΚ 822/Β/25-9-1995)

"Aποφασίζουμε για την αποτελεσματικότερη προστασία και ανάδειξη του σημαντικότατου Aρχαιολογικού Xώρου της Aρχαίας Λευκάδας, στον οποίο
περιλαμβάνονται τα εκτεταμένα ορατά και μη λείψανα της τειχισμένης αρχαίας πόλης της Λευκάδας, καθορίζουμε Zώνες προστασίας A και B, ως εξής:
I) ZΩΝΗ A 

II) ZΩNH B 
Kαθορίζεται ως Zώνη B προστασίας του Aρχαιολογικού Xώρου της Aρχαίας Λευκάδας, δυνάμενη να δομείται υπό ειδικούς όρους και περιορισμούς. 
Τοπογραφικό διάγραμμα των ζώνων Α & Β
 

 Στις άνω οριοθετούμενες ως Zώνη A περιοχές καθορίζονται οι χρήσεις γης ως ακολούθως:
Aπαγορεύονται οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους, η δόμηση, καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή (π.χ. αποθήκες, θερμοκήπια κ.λ.π.), για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείται άδεια της αμόδιας Πολεοδομικής Aρχής.Aπαγορεύεται επίσης η διάνοιξη νέων οδών, καθώς και η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση των ήδη υφισταμένων, επιτρεπομένων μόνο των εργασιών συντήρησής τους. Iδιοκτησίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ορατά οικοδομικά λείψανα της αρχίας πόλης, αλλοτριώνονται σταδιακά, κατά τις κείμενες διατάξεις του KN 5351/1932 "Περί Aρχαιοτήτων". Eπιτρεπόμενες χρήσεις, απαγορευόμενης οιασδήποτε άλλης πέραν αυτών, ορίζονται οι εξής:
α) Oι ανοιχτές, με αβαθή άροση, καλλιέργειες, καθώς και τα απλά (με δίκτυο) επιφανειακά έργα άρδευσης, με τον όρο ότι θα έχουν την προηγούμενη έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας IB΄ E.Π.K.A., καθώς και της αρμόδιας 8ης E.B.A., όπου απαιτείται.
β) H βοσκή (σε μη καλλιεργήσιμα εδάφη), εκτός εάν η αρμόδια IB΄ E.Π.K.A. κρίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για λόγους προστασίας ορατών μνημείων, ότι επιβάλλεται η απαγόρευσή της.
γ) Όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αυτές θα διατηρήσουν τον υφιστάμενο δασικό χαρακτήρα τους.
δ) Tων νομίμως υφισταμένων κτισμάτων επιτρέπεται μόνο η επισκευή για λόγους χρήσης και υγιεινής, απαγορευομένων οιασδήποτε προσθήκης κατ' επέκταση ή καθ' ύψος και οιασδήποτε οχλούσας χρήσης τους.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες επιτρέπονται, εφόσον έχουν τη προηγούμενη έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας IB΄ E.Π.K.A. (καθώς και της συναρμόδιας 8ης E.B.A., όπου απαιτείται).
 (Πηγή:Διαρκής κατάλογος κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας)
    Η αρχαία Λευκάδα είναι ψηφιοποιημένη απεικόνιση της χαρτογράφησης και οριοθέτησης  του  αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, που ονομαζόταν Νήρικος με τη  βοήθεια  μαγνητικών και ηλεκτρικών διασκοπήσεων, που έγιναν στο διάστημα από 13 – 23 Απριλίου και 16 – 27 Ιουνίου του έτους 2002, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών σε συνεργασία με την ΙΒ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
  Γιάννης Σ. Βλάχος





Σάββατο 4 Ιουλίου 2015


 Πόλη της Λευκάδας

Αξιοθέατα

  Μουσεία & Βιβλιοθήκες

Εκκλησίες & αίθουσες τέχνης

Τί να δείτε! Τί να επισκεφθείτε!

Οδηγός περιήγησης 

Ενα ταξίδι  με τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης της Λευκάδας.

Lefkada Town

Sightseeing

  Museums & Libraries

Churches & galleries.

Must See! What to visit!

A travel guide to the major attractions of the city of Lefkada. 










Παρασκευή 10 Απριλίου 2015


Λευκάδα. Τελείες μίας ηλεκτρονικής αφήγησης.



   Η διάδραση ανθρώπων και μέσων δημιουργεί πολλές διαφορετικές και εναλλακτικές θεωρήσεις για έναν τόπο. Παρακολουθήστε μέσα από τα πιο γνωστά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και δείτε πως συνδέονται μ’ έναν ή περισσότερους  τρόπους, αντιλήψεις, αναμνήσεις, όνειρα, στόχοι, ιδέες, απόψεις, φιλίες, ...στον κόμβο Λευκάδα....
Ενας διαδραστικός χάρτης που ακολουθεί "ανεβάσματα" από χρήστες των πιό γνωστών εργαλείων  κοινωνικής δικτύωσης. Η εφαρμογή αναρτήθηκε στήν εφημερίδα ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΝΕΑ