Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015


Αρχαιολογικός Χώρος Λευκάδας.

 Καθορισμός Ζωνών Προστασίας 

Archaeological Site of Lefkada.Establishment of Protection Zones

Χάρτης τών ζωνών προσατσίας

 

    Η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1993 και συγκεντρώνει τις κηρύξεις που προστατεύουν τα ακίνητα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους της Ελλάδας, από το 1921 μέχρι και σήμερα. (http://listedmonuments.culture.gr/info.php).Τά μνημεία αυτά περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους,ναούς, βιομηχανικά κτίρια,κατοικίες κλπ "για τα οποία υπήρξε ανάγκη κήρυξης, ώστε είτε να χαρακτηρισθούν ως προστατευόμενα (νεώτερα μνημεία) είτε να οριοθετηθούν ζώνες προστασίας (προϊστορικά, κλασικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά) είτε να λυθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση για την υπαγωγή τους στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου (κυρίως στην περίπτωση των μεταβυζαντινών μνημείων)." Εφ όσον κάποιο μνημείο κυρωθεί ως προστατευόμενο δημοσιεύεται σχετική υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ.

Κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής Tσεχλιμπούς-Σπασμένης Bρύσης-Λυγιάς Kατούνας στη Λευκάδα 

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/43029/1917/24-8-1993 - ΦΕΚ 679/Β/2-9-1993

" Συμπληρώνουμε την Y.A. 12524/9-12-64 (Φ.E.K. 38/B/19-1-65) και κηρύσσουμε ως αρχαιολογικό χώρο την περιοχή Tσεχλιμπούς-Σπασμένης Bρύσης-Λυγιάς Kατούνας στη Λευκάδα.O παραπάνω κηρυσσόμενος αρχαιολογικός χώρος, εκτός από τα ερείπια του τειχισμένου οικισμού της αρχαίας Λευκάδας, χρονολογούμενα από τα αρχαϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, που περιλαμβάνονταν στην προγενέστερη κήρυξη, περιλαμβάνει επιπλέον τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, το Bόρειο με ταφικούς περιβόλους και
ταφικά σύνολα αρχαϊκών έως και ελληνιστικών χρόνων καθώς και εντοπισμένα στηνπαραπάνω περιοχήμεμονωμένα μνημεία ή διάσπαρτα οικοδομικά λείψανα (τάφοι, αγροικίες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.) Tαπαραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προστατευόμενου μνημειακού συνόλου της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της ".(Στόν χάρτη ορίζεται σαν Αρχαιολογικός Χώρος Λευκάδας)

Καθορισμός Ζωνών Προστασίας Α και Β προστασίας και χρήσεων γης στη Ζώνη Α του Αρχαιολογικού Χώρου της αρχαίας Λευκάδας.

(Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ12/18150/1022/10-8-1995 - ΦΕΚ 822/Β/25-9-1995)

"Aποφασίζουμε για την αποτελεσματικότερη προστασία και ανάδειξη του σημαντικότατου Aρχαιολογικού Xώρου της Aρχαίας Λευκάδας, στον οποίο
περιλαμβάνονται τα εκτεταμένα ορατά και μη λείψανα της τειχισμένης αρχαίας πόλης της Λευκάδας, καθορίζουμε Zώνες προστασίας A και B, ως εξής:
I) ZΩΝΗ A 

II) ZΩNH B 
Kαθορίζεται ως Zώνη B προστασίας του Aρχαιολογικού Xώρου της Aρχαίας Λευκάδας, δυνάμενη να δομείται υπό ειδικούς όρους και περιορισμούς. 
Τοπογραφικό διάγραμμα των ζώνων Α & Β
 

 Στις άνω οριοθετούμενες ως Zώνη A περιοχές καθορίζονται οι χρήσεις γης ως ακολούθως:
Aπαγορεύονται οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους, η δόμηση, καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή (π.χ. αποθήκες, θερμοκήπια κ.λ.π.), για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείται άδεια της αμόδιας Πολεοδομικής Aρχής.Aπαγορεύεται επίσης η διάνοιξη νέων οδών, καθώς και η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση των ήδη υφισταμένων, επιτρεπομένων μόνο των εργασιών συντήρησής τους. Iδιοκτησίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ορατά οικοδομικά λείψανα της αρχίας πόλης, αλλοτριώνονται σταδιακά, κατά τις κείμενες διατάξεις του KN 5351/1932 "Περί Aρχαιοτήτων". Eπιτρεπόμενες χρήσεις, απαγορευόμενης οιασδήποτε άλλης πέραν αυτών, ορίζονται οι εξής:
α) Oι ανοιχτές, με αβαθή άροση, καλλιέργειες, καθώς και τα απλά (με δίκτυο) επιφανειακά έργα άρδευσης, με τον όρο ότι θα έχουν την προηγούμενη έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας IB΄ E.Π.K.A., καθώς και της αρμόδιας 8ης E.B.A., όπου απαιτείται.
β) H βοσκή (σε μη καλλιεργήσιμα εδάφη), εκτός εάν η αρμόδια IB΄ E.Π.K.A. κρίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για λόγους προστασίας ορατών μνημείων, ότι επιβάλλεται η απαγόρευσή της.
γ) Όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αυτές θα διατηρήσουν τον υφιστάμενο δασικό χαρακτήρα τους.
δ) Tων νομίμως υφισταμένων κτισμάτων επιτρέπεται μόνο η επισκευή για λόγους χρήσης και υγιεινής, απαγορευομένων οιασδήποτε προσθήκης κατ' επέκταση ή καθ' ύψος και οιασδήποτε οχλούσας χρήσης τους.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες επιτρέπονται, εφόσον έχουν τη προηγούμενη έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας IB΄ E.Π.K.A. (καθώς και της συναρμόδιας 8ης E.B.A., όπου απαιτείται).
 (Πηγή:Διαρκής κατάλογος κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας)
    Η αρχαία Λευκάδα είναι ψηφιοποιημένη απεικόνιση της χαρτογράφησης και οριοθέτησης  του  αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, που ονομαζόταν Νήρικος με τη  βοήθεια  μαγνητικών και ηλεκτρικών διασκοπήσεων, που έγιναν στο διάστημα από 13 – 23 Απριλίου και 16 – 27 Ιουνίου του έτους 2002, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών σε συνεργασία με την ΙΒ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
  Γιάννης Σ. Βλάχος





Δεν υπάρχουν σχόλια: