Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021


Ο Κάβος της Κυράς

ο Ν. Πολίτης, ο μεγάλος επιστήμονας κατέγραψε τον Κάβο της Κυράς στις «Παραδόσεις» του με αριθμό 58, αντλώντας την από την ανέκδοτη συλλογή του 1903.

«Κάποιον παλιό καιρό, λέει ο θρύλος, μια βασίλισσα της Λευκάδας όρισε νόμο, όποια γυναίκα λάθευε -και λέγοντας λάθευε εννοούμε την μοιχεία- να γκρεμίζεται από τον ψηλό βράχο του νησιού. Μα η μοίρα έτσι το ‘φερε και λάθεψε πρώτα η ίδια η βασίλισσα. Τον νόμο της δεν τον πάτησε και ας ήταν ο χαμός της. Όλοι την παρακάλαγαν  να μην γκρεμιστεί από το ψηλό ακρωτήριο. Όλοι μαζεύτηκαν στα ριζά του κάβου, άλλοι τεντώνοντας παπλώματα για να σώσουν την Κερά από το γκρεμοτσάκισμα, άλλοι πρόσμεναν ολόγυρα μέσα σε βάρκες, να την γλυτώσουν από τον πνιγμό. Όμως αυτή τους ξέφυγε, γκρεμίστηκε και πνίγηκε και από τότε λένε τον κάβο: Κάβο της Κυράς.» Της Κατερίνας Κακούρη: Μια Λευκαδίτικη παράδοση

Δημοσίευμα μεγάλης Αθηναϊκής εφημερίδας στις 7 Σεπτεμβρίου 1950

«....Μα η μοίρα έτσι το ‘φερε και λάθεψε πρώτα η ίδια η βασίλισσα. Τον νόμο της δεν τον πάτησε και ας ήταν ο χαμός της..» 

Η αυτοθυσία της βασίλισσάς ερμηνεύεται από την   Κατερίνα Κακούρη ώς εξής:

«Ξέρουμε πως στις αρχέγονες κοινωνίες επικρατούσε ο θεσμός της Βασιλοκτονίας. Ο Γενάρχης-Βασιλιάς  αντιπρόσωπος του θεού πάνω στη γη, πρόσφερε με τον αυτοθυσιασμό του μίαν υπέρτατη εξυπηρέτηση στο λαό. Η επιστήμη διαπίστωσε ότι πάνω στους ιερούς βωμούς της ανθρωπότητας, σφαγιάστηκαν, για το καλό της ολότητας, λογής αθώοι. Βασιλιάδες κι αργότερα για αντικαταστάτες τους βασιλόπαιδα, ιερείς και λογής επίσημοι της αυλής. Αργότερα σε αντικατάσταση αυτών, θυσίαζαν αιχμαλωτισμένους εχθρούς ή εγκληματίες καταδικασμένους ήδη σε θάνατο και σιγά – σιγά, με την πρόοδο του πολιτισμού, η τραγική ανθρωποθυσία μετατράπηκε σε εικονική, σε μίμηση φόνου.»




 

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΤΙΣΙΕΣ-ΠΕΥΚΟΥΛΙΑ 
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ

  Σε μια ανάρτηση προ μηνών στα "Λευκαδίτικα Νέα" για την παραλία στα Πευκούλια διαβάζω μεταξύ των άλλων το εξής: 
«Η πρόσβαση στην παραλία από το φετινό καλοκαίρι θα γίνεται μέσω μιας κακοφτιαγμένης τσιμεντένιας σκάλας που έγινε πρόσφατα στην όχθη του χειμάρρου της Λαγκάδας, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τους επισκέπτες, πέρα από το γεγονός ότι είναι εκ των πραγμάτων απαγορευτική τόσο για ηλικιωμένους όσο και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η άλλη δυνατότητα είναι από τα αριστερά της παραλίας μέσα από ιδιωτικό χώρο όπου τα καλοκαίρια λειτουργεί ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.» 
  Με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2021, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ κοινοποιεί προς την ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Κτενά Ανδρέα, τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Καλό Χαράλαμπο και τον Προέδρο Κοινότητας Αγίου Νικήτα κ. Νικόλαο Π. Φίλιππα, Μ.Μ.Ε. καταγγελία με θέμα: Αυθαίρετες Οικοδομικές Εργασίες στο Ρεύμα της Λαγκάδας/Παραδοσιακή Γέφυρα, περιοχή Πευκούλια Αγίου Νικήτα 
  Αξίζει το κόπο να διαβάσει κανείς την καταγγελία. 
 Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αφορά ένα κατάστημα παροχής τουριστικών υπηρεσιών (ροφημάτων-εστίασης), το οποίο μεταξύ των άλλων διαθέτει, στεγασμένα τράπεζο-καθίσματα, πισίνα, λουτρά, ευρύχωρο χώρο στάθμευσης και φυσικά καταλαμβάνει με ομπρέλες την παραλία στο εύρος που του αντιστοιχεί . Πράγματι για να προσεγγίσει κανείς την παραλία θα πρέπει να κατέβει την κακοφτιαγμένη τσιμεντένια σκάλα και να ακολουθήσει την κοίτη της ρεματιάς πλάι στην περίφραξη, έως ότου συναντήσει μια δεύτερη σκάλα η οποία θα τον ανεβάσει στο κατάστρωμα του παλαιού πέτρινου γεφυριού και από εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι θα βγει στην παραλία. Η περίφραξη δεσπόζει σε όλο το μήκος της μικρής διαδρομής. Το ελάχιστο τμήμα του μονοπατιού, όσο είχε απομείνει από τις διαδοχικές αυθαίρετες παρεμβάσεις «ιδιωτικοποιήθηκε»…. Έτσι λοιπόν, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ένα μοναδικό πέτρινο γεφύρι, που κάποτε ανήκε στην τοπική κοινωνία και ικανοποιούσε ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο στην βάση των αναγκών της φύσης και των ανθρώπων, τώρα πια «στριμώχνεται» από την βίαιη και ανισόμετρη οικιστική ανάπτυξη που επιφέρει η τουριστική “μόνο -καλλιέργεια”, της οποίας κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η αναφορά αυτή. Και αυτή η αυξανόμενη βία αποδεικνύει ακριβώς τα χαρακτηριστικά των δεδομένων παραγωγικών σχέσεων που αναπαράγονται μέσω της (δημιουργικής: ειρωνεία) καταστροφής, της διάσπασης της οργανικής ενότητας ανθρώπου-φύσης, τον τεμαχισμό της φυσικό ιστορικής διαδικασίας, την ποσοτικοποίηση και την συσσώρευση. 
   Κάποιος καλοπροαίρετος θα διατύπωνε το ισχυρισμό ότι πιθανόν το τμήμα του χώρου που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο κατάστημα πιθανόν να ανήκε στον ιδιώτη επικαρπωτή σαν χρήση καλλιεργούμενης γης άλλοτε. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Η τουλάχιστον δεν ισχύει στο βαθμό που οικονομεί η σύνολη χρήση. Είναι γεγονός ότι όλο το ανάπτυγμα της έκτασης νότιο δυτικά του χωριού Τσουκαλάδες, το κάτω μέρος των κλιτών έως το οικισμό του Άγ. Νικήτα, ο οικισμός, αλλά και το Κάθισμα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτελούσε μια παρθένα ευρύτερη περιοχή με κοινές οικονομικό κοινωνικές και αισθητικές αξίες, των οποίων το μέτρο καθόριζε η γεωργική παραγωγική σχέση και αλληλεπίδραση. Από υψόμετρο των 300 μέτρων και κάτω κυριαρχούσε η καλλιέργεια της ελιάς, ενώ άλλου τύπου καλλιέργειες, αμπέλια ή αναβαθμίδες βρίσκονταν πάνω από αυτό το υψόμετρο. Στα χαρακτηριστικά του τοπίου, πρέπει να συμπεριληφθούν οι παράκτιοι γκρεμοί ,οι μικροί όρμοι, οι επιμήκεις αμμότοποι-παραλίες (Κάθισμα) στις υπώρειες του πευκόφυτου δάσους(Πευκούλια), τα ιθαγενή κωνοφόρα και οι θαμνώνες σκληρόφυλλων. Ειδικά στην θέση Πευκούλια και Ποτισές και επάνω μέχρι τα 400 μέτρα δεν υπήρχαν καθόλου καλλιέργειες, παρά μόνο πυκνό πεύκο δάσος, και υδρόφιλα φυλλοβόλα κατά μήκος του ρέματος που σχηματίζουν οι απότομες πλαγιές. 
 Με την καταστροφή του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου (γεωργία) και την διαφαινόμενη ανάπτυξη του τουρισμού, με την ακόλουθη θεσμική υποστήριξη των νέων οικονομικών σχέσεων, ξεκίνησε και ο σταδιακός μετασχηματισμός της περιοχής με κύριο χαρακτηριστικό την οικιστική δόμηση και την εποίκιση. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε αεροφωτογραφίες του σχηματοποιούνται τα νέα χαρακτηριστικά. Στον φυσικό σχηματισμό αυτό εκφράζεται με υπέρμετρη δόμηση, αρχιτεκτονική ανέχεια, αυθαίρετες κατασκευές, κατάληψη χώρων. Ωστόσο η κατάληψη χώρων είχε ήδη προηγηθεί χρονικά με ένα επιτήδειο τρόπο, όπου στην συνέχεια η αυθαίρετη κατασκευή έτυχε της συνδρομής του θεσμικού παράγοντα. 
   Στον πίνακα απεικονίζεται η θέση που κατέλαβε το οικιστικό αυτό μόρφωμα σε μια χρονική αλληλουχία 40 χρόνων. Στην αεροφωτογραφία του 1984 επάνω, στο κύκλο που αντιπροσωπεύει την έκταση περίπου της κατασκευής, φαίνεται με μια προσεκτική ματιά η κάλυψη από άμμο και βλάστηση. Αλλά και παλαιότερα στον ιστορικό ορθοφωτοχάρτη του κτηματολογίου, διακρίνεται η απόληξη του ρέματος με τα φερτά υλικά, πέτρες-βράχοι, και ένα τμήμα ποώδους βλάστησης (στον κύκλο) έφ όσον νερά από το ρέμα διέφευγαν προς αυτό το σημείο. Ακριβώς δίπλα στην άμμο ερμηνεύεται ένα τριγωνικού σχήματος κομμάτι γης που θα μπορούσε να υποδηλώνει καλλιέργεια. Η ίδια εδαφική υφή παρουσιάζεται και στην φωτογραφία του 1971 που επιβεβαιώνει αυτό το τμήμα της ποώδους βλάστησης ( του Φώτη Σταματέλου- Άρωμα Λευκάδας). Μια εδαφική διάταξη πριν την άμμο, επαληθεύεται η ύπαρξη καλλιέργειας-αμπελιού που θα δικαιολογούσε τον ισχυρισμό για κατοχή χρήσης κατά το παρελθόν. Το μέγεθος όμως είναι πολύ μικρότερο από την έκταση που κατέχει σήμερα η συνολική κατασκευή. Το μέγεθος της και το σχήμα της απεικονίζονται στην αεροφωτογραφία του 2004. Διακρίνονται τα κτίρια, η είσοδος από την κατεύθυνση Αγ Νικήτα-Λευκάδα, αλλά και περιβάλλοντας χώρος σε άσπρο τόνο. Ένα κομμάτι αυτού του περιβάλλοντα χώρου, που με χρήση δουλείας έναντι του δημοσίου κατείχε το εν λόγω κατάστημα (ποιο είδος εμπράγματου δικαιώματος στοιχειοθετείται νομικά μόνο ένας δικηγόρος θα το γνωρίζει) και μέχρι πρότινος το χρησιμοποιούσαν οι λουόμενοι για να προσεγγίσουν την παράλια, σήμερα έχει διαμορφωθεί, περιφραχτεί και οροθετηθεί άφ ενός σαν αύλιος χώρος κτίσματος άφ ετέρου σαν είσοδος οχημάτων. Το τμήμα αυτό (οροθετείται στην επάνω δεξιά φωτογραφία στον πίνακα) χαρακτηρίζεται ως δασικό στην ανάρτηση του δασικού χάρτη. 
   Θέτω λοιπόν τα ίδια ερωτήματα που θέτει και η καταγγελία του Π.Ε.Σ.Σ. Αγίου Νικήτα: 
 • Ποια ήταν ακριβή όρια των ιδιοκτήτων οι οποίοι αγόρασαν κάποιους «κήπους» σύμφωνα με τα συμβόλαια αγοροπωλησίας τα οποία έγιναν τις δεκαετίες 1970 & 1980; 
 • Ποια είναι τα ακριβή όρια της  δημόσιας περιουσίας στην ίδια περιοχή (εκτάση 25 στρεμμάτων, καταχωρημένης στο Δημοτικό Κτηματολόγιο από το 1938) 
 • Πώς γίνεται να υπάρχουν νόμιμα κτίσματα και ιδιοκτησία πάνω σε παλιά επαρχιακή οδό εφόσον ο νόμος δεν προβλέπει το δικαίωμα χρησικτησίας όταν πρόκειται για δημόσια περιουσία;



ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

  Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά τη ρηχά δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα. Oυσιώδη γνωρίσματα της μεταβατικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των μόνιμα κατακλυσμένων και των καθαρά χερσαίων περιοχών είναι η παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και η ύπαρξη υδρομορφικών εδαφών, δηλαδή εδαφών που ανέπτυξαν ειδικά γνωρίσματα ως αποτέλεσμα της υψηλής υπόγειας στάθμης νερού.("(Συνθήκη Ramsar, 1971).  
  Στο δήμο Λευκάδας   έχουν καταγραφεί  13   μικροί και μεγάλοι υγρότοποι, συνολικού εμβαδού 5720.39 στρεμμάτων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φυσικού τοπίου της, ενώ ταυτόχρονα πλήθος πουλιών και άλλων ειδών τρέφονται, αναπαράγονται ή ξεχειμωνιάζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα. Η σημερινή κατάσταση των υγροτόπων, αυτών  είναι αποτέλεσμα παραγόντων που δρουν εδώ και χρόνια στον ελλαδικό χώρο όπως οι κλιματικές αλλαγές, καθώς και οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες του τόπου. Με εξαίρεση τον υγρότοπο : Λιμνοδεξαμενή Καρυάς, όλοι οι υπόλοιποι είναι φυσικοί.

LEF001 - Λιμνοθάλασσα Πόλης Λευκάδας (Γυράπετρα)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF002 - Έλος αλυκών Πόλεως
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF003 - Αλυκή Αλεξάνδρου
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF005 - Λιμνοδεξαμενή Καρυάς
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF006 - Εκβολή ρέματος Δημοσάρη
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF007 - Έλος κοιλάδας Κομηλιού
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF008 - Εκβολή ρύακα Κακό Λαγγάδι
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF009 - Όρμος Βλυχό
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF010 - Εκβολή ρέματος Χειμάρρου (Βασιλική)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

LEF011 - Λίμνη Μαραντοχωρίου
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Λευκάδας

MGN001 - Έλος Ακόνι
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Μεγανησίου

MGN002 - Έλος Ελιά
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Μεγανησίου

MGN003 - Έλος Γρίλια
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων >> Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας >> Δήμος Μεγανησίου



ΘΕΣΕΙΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ





Οι πολύ γενικές κατηγορίες οι οποίες εντοπίζονται στους υγροτόπους  δήμου Λευκάδας είναι οι εξής




 
ΑΞΙΕΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Οι υγρότοποι έχουν πολλαπλές αξίες για τον άνθρωπο, διότι:

  • η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών, για ένα μέρος της επιστημονικής προόδου, ιδιαίτερα στην ιατρική, για πολλές τεχνολογικές καινοτομίες και για την ομαλή λειτουργία πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες χρησιμοποιούνται ζωντανοί οργανισμοί,

  • δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες,

  • παράγουν αλιεύματα, συντηρούν θηράματα, δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα,

  • παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα,

  • είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.(ΕΚΕΒΥ)

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία η τάση για υποβάθμιση των υγροτοπικών πόρων. Η τάση αυτή ισχυροποιείται όλο και περισσότερο από ασύνετες πρακτικές που ασκούνται στους υγροτόπους και τις λεκάνες απορροής τους. Η πορεία προς την αειφορική διαχείριση των υγροτοπικών  οικοσυστημάτων, δυσχεραίνεται από την ολοένα ασύμμετρη ανάπτυξη η όποια σε μερικές περιπτώσεις παίρνει τον χαρακτήρα ολικής καταστροφής (π.χ στον όρμο Βλυχού όπου σχεδιάζεται η κατασκευή μαρίνας) Δεν έχουμε το δικαίωμα λοιπόν να αισιοδοξούμε, εφόσον διεξάγονται συντονισμένες προσπάθειες για την βίαιη μετατροπή του χαρακτήρα όλων των οικοσυστημάτων, ενώ οι  κοινότητες γύρω από τις φυσικές αυτές περιοχές ελάχιστα εμπλέκονται ενεργά στη διατήρηση και  την διαχείρισή τους.




17/11/2021

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

WWF 'Ελλάδα

1 / 5
Αριθμός 11
1 / 5
Caption Text
1 / 5
Caption Text
2 / 5
Caption Ξžβ€ΞŸΒΞžΞ
3 / 8
Caption ΞžΒΞŸΒΞžβ€•ΞžΒ±
4 / 8
Caption ΞžΒΞžΒ­ΞŸΖ’ΞŸΖ’ΞžΒ΅ΞŸΒΞžΒ±
4 / 8
Caption ΞžΒΞžΒ­ΞŸΖ’ΞŸΖ’ΞžΒ΅ΞŸΒΞžΒ±
4 / 8
Caption ΞžΒΞžΒ­ΞŸΖ’ΞŸΖ’ΞžΒ΅ΞŸΒΞžΒ±
5 / 8
Caption Ξž ΞžΒ­ΞžΒ½ΞŸβ€žΞžΒ΅
5 / 8
Caption Ξž ΞžΒ­ΞžΒ½ΞŸβ€žΞžΒ΅
6 / 8
Caption 'Ξžβ€ʼΞžΞŽΞžΒ·
7 / 8
Caption 'Ξžβ€ʼΞŸβ€ ΞŸβ€žΞžΒ±
8 / 8
Caption 'ΞžΒŸΞŸβ€ʽΞŸβ€žΞŸΒŽ

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021


Εκτιμώμενη έκταση πυρκαγιάς στα Χορτάτα-Λευκάδας (4/11/2021)

Αυτή είναι η έκταση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου σε δασική έκταση στην περιοχή Χορτάτα προς το Καλαμίτσι. Η έκταση της πυρκαγιάς προσδιορίζεται στα 2.16 ha(21 600.00 m²) 



Η εκτιμώμενη έκταση προκύπτει από τον δείκτη πυρανίχνευσης, δορυφορικής εικόνας Sentinel-2 L2A με ημερομηνία 12 Nov 2021 και 5% ποσοστό νέφο κάλυψη.