ΛΙΜΝΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ
Το λιβάδι της Καρυάς, μετά τις βροχές του φθινοπώρου και χειμώνα, καλύπτεται περιδικά από τα νερά των γύρω χειμάρρων με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε ένα μικρό-εσωτερικό υδροβιότοπο προσελκύοντας πλούσια ορνιθοπανίδα.
Περιτριγυρισμένο από βουνά και λοφίσκους, ο κάμπος, αποτελούσε πάντα ένα από τα σημαντικότερα σημεία της γεωργικής δραστηριότητας των γύρω χωριών και κυρίως της Καρυάς και των Πηγαδισάνων με κυριότερες καλλιέργειες εκείνες του αμπελιού, των οσπρίων (λαθούρια, ρεβίθια) και της πατάτας, αλλά και καλλιέργειες δημητριακών και σανοδοτικών φυτών, ενώ στην περιοχή υπήρχαν ανέκαθεν διάσπαρτες κυδωνιές και φιρικιές. (Κωνσταντίνος Κατωπόδης-γεωπόνος).
Στήν χρονική περίοδο που διανύουμε (φθινόπωρο-χειμώνας 2022-2023) καθώς δεν σημειώθηκαν αρκέτες βροχοπτώσεις, κατά τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ο κάμπος χρειάστηκε τις ισχυρές βροχές που έπεσαν από το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη για να πλημμυρίσει τό ήδη κορεσμένο από τα νερά έδαφος.
Στό διάγραμμα φαίνεται η ένταση της βροχόπτωσης πού έπεσε στό χρονικό διάστημα από 1-11-2022 έως και 31-1-2023. Η ένταση των 9,3 mm που παρατηρήθηκε στις 20-1-2023 χαρακτηρίζεται ως η μεγλύτερη των τελευταίων 5 χρόνων. Μπόρες μεγάλης έντασης από καταιγιδοφόρα νέφη(>6mm) παρατηρήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, καθώς και στις 10 Γενάρη, ενώ δεν έβρεξε σχεδόν γιά ένα μήνα (13-12-2022 έως 9-1-2023).Η επιφάνεια του πλημμυρισμένου εδάφους ανέρχεται στα 54,99 εκτάρια, συμπεριλαμβανόμενης και της λιμνοδεξαμενής που βρίσκεται στην περιοχή. Τα λιμναία υδατα, που καλύπτουν το λιβάδι υπολογίζονται σε 44,3 εκτάρια.Οι παρατηρήσεις έγιναν από εικόνα Δείκτη Κανονικοποιημένης Διαφοράς Νερού (NDWI) του δορυφόρου Sentinel -2, με ημερομηνία 28-1-2023 και νεφοκάλυψη 15%.Ο Δείκτης Κανονικοποιημένης Διαφοράς Νερού χρησιμοποιεί την ανακλώμενη ακτινοβολία κοντά στο υπέρυθρο και το ορατό πράσινο φως για να ενισχύσει την παρουσία τέτοιων χαρακτηριστικών ενώ εξαλείφει την παρουσία εδαφικών και χερσαίων χαρακτηριστικών βλάστησης.
Σε όλη την έκταση του λιβαδιού υπάρχει δίκτυο από σούδες που κατευθύνουν τα λιμνάζοντα νερά προς το νότιο τμήμα του λιβαδιού και τους καταποτήρες που βρίσκονται εκεί, προκαλώντας έτσι τη φυσική αποστράγγιση του λιβαδιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τους καταποτήρες τα νερά κινούμενα υπογείως τροφοδοτούν πηγές και ρέματα της περιοχής σε χαμηλότερα υψόμετρα με κύριο αποδέκτη το ποτάμι της Ακόνης.(Κωνσταντίνος Κατωπόδης-γεωπόνος).
Σχέδιο Αξιολόγησης της πλημμύρας |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου