Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Χάρτης ευαισθησίας της Λευκάδας

Παγκόσμιος κατάλογος δεδομένων κατολισθήσεων της NASA

Χάρτης ευαισθησίας  της Λευκάδας


   Η NASA ανέπτυξε ένα μοντέλο που ευαισθητοποιεί του πολίτες που καλούνται να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα μιας κατολίσθησης (Landslide Hazard Assessment for Situational Awareness (LHASA).
  Καθώς η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου καταλόγου κατολισθήσεων δεν είναι εύκολο έργο και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συμμετοχή των πολιτών δημιουργήθηκε μια εφαρμογή μέσω της οποίας, κάποιος,  μπορεί να συνεισφέρει.Η συνεισφορά γίνεται μέσω του Landslide Reporter. Όλα τα δεδομένα που υποβάλλονται διατίθενται στην πύλη  Landslide Viewer.    
 Σε αυτήν την πύλη δεδομένων καταγράφεται  και η παραλία Εγκρεμνοί  στην Λευκάδα, όταν η όμορφη παραλία καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό, του 2015, με αναφορά στην Daily Mail τις 20 Νοεμβρίου. 
  Η περιγραφή του γεγονότος έχει ως εξής:
 «Η στιγμή που μια από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου καταστράφηκε αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε  από την κάμερα. Ένας σεισμός, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως 6,1 'ισχυρός' στη κλίμακα Ρίχτερ ,την Τρίτη, έφερε όλους του γυρω βράχους κάτω, στην παραλία Έγκρεμνα της Λευκάδας. Ο Αυστραλός τουρίστας   Θωμάς Βερύκιος, κατέγραψε  τη στιγμή που ο σεισμός προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση πάνω από την κάποτε λευκή άμμο, παρθένα παραλία. Τα αεροσκάφη που τραβήχτηκαν έπειτα έδειξαν τεράστιους σωρούς από γη να  καλύπτουν την άμμο. Το Egremni, το οποίο έχει βαθμολογηθεί με τον  αριθμό 1 στην λίστα, στα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί  κανείς στην  Λευκάδα, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας - παρά την απομακρυσμένη του θέση. Στο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Facebook, μπορεί να ακουστεί ο Βερύκιος να μιλάει με έναν άλλο άνθρωπο για την καταστροφή καθώς η σκόνη εξαπλώνεται από την πρώην παραλία και πάνω από τη θάλασσα.» 
  Παράλληλα στο επίπεδο που αναπτύχθηκε για να εκτιμήσει την υποκείμενη ευαισθησία του εδάφους σε κατολισθήσεις,-περιλαμβάνει ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το εάν έχουν κατασκευαστεί δρόμοι, έχουν κοπεί δένδρα ή έχουν καεί, υπάρχει τεκτονικό ρήγμα, το τοπικό υπόβαθρο είναι αδύναμο ή / και οι πλαγιές είναι απότομες-κατάγράφεται όλο το κεντρικο τμήμα του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: